Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

20111113 ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

Μηνύματα (emails) που κυκλοφορούν επί του θέματος.
ΣΓΣ

Στο "πολίτευμα" που περιγράφεις Φειδία λείπει κάτι.
Ο  ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ και δη ο ΠΟΛΙΤΗΣ .
Κανένα πολίτευμα όσο σωστό κι αν είναι δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτό το στοιχείο. Ξέρω , ξέρω .... φταίει η κακήη και κατευθυνόμενη Παιδεία και  άλλα πολλά. Αλλά όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ήμων και υμών, ο δάσκαλος ΝΥΞΕΙΣ μόνο κάνει . Τα ρέστα τα βρίσκει ο μαθητής μόνος του.. Εδω όμως ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ και ο κρίκος ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΜΑΝΝΑ και ΠΑΤΕΡΑΣ .... "Ουφ της άνοιξα την τηλεόραση να κοιτάει για να με αφήσει ήσυχη.. " έλεγε μια στο γραφείο... Εμένα αντίστοιχα η μάνα μου μου έλεγε να μην μιλάω κι αν δεν άκουγα έτρωγα και μια... "Τι τα θέλουν τα αρχαία ;; έλεγε μια άλλη τι τα κουράζουν τα παιδιά ; μήπως αρχαία μιλάνε; ας τους βάλουν τίποτ άλλο χρήσιμο. - Ναι πως θα βαράνε ενέσεις είπα....Ολο και λιγότερο διαβαζουν τα ελληνόπουλα λέει μια προσφατη έρευνα.
Μεγάλο το όλο θέμα και το πιό σωστό είναι ότι έχουμε τις κυβερνήσεις και τα πολιτεύματα που μας ΑΞΙΖΟΥΝ. 
Το πολίτευμα το διαμορφώνει η ποιότητα του λαού και όχι το αντίστροφο. 
H τοποθέτηση του Φειδία είναι όντως εξαιρετική από την άποψη ότι μέσα σε λίγες προτάσεις κατέθεσε ένα πλήρες (και συνάμα ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟ) πολιτικό σύστημα.

Θέλει περισσότερο διάβασμα η πρότασίς του, διότι κάποια πράγματα πάνε όντως πολύ "βαθιά" ...

...

Η δική μου συνεισφορά, άκρως λακωνική, δανείζεται από την ιδέα του Μαιάνδρου και προτείνει:

Το τρίπτυχο ενός βιώσιμου (σε πρακτικό καθαρά επίπεδο) πολιτικού συστήματος είναι:

ΠΑΙΔΕΙΑ - ΙΣΟΝΟΜΙΑ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

To 1o διότι η Παιδεία αποτελεί την βάση το λένε όλοι και συμφωνούμε, το είπαν πρώτοι και οι Α.Η.Π. (Αρχαίοι Ημών Πρόγονοι) και κανείς δεν το έχει αμφισβητήσει.

Το 2ο, διότι διότι οφείλουμε να πατάσσουμε την παραβατικότητα ασχέτως ποιός, πού, πόσο, πότε και γιατί παρανομεί. Ο νόμος πρέπει να τηρείται χωρίς παρεκκλίσεις, εξαιρέσεις και προϋποθέσεις. Η Δικαιοσύνη, γι' αυτό άλλωστε και είναι τυφλή, δηλ. με δεμένα τα μάτια.

Το 3ο διότι η ιδιωτία οδηγεί στην παρακμή, την αποκτήνωση και τελικά την πτώση. Όταν όμως υπάρχουν οι ασφαλιστικές εκείνες δικλείδες, οι μηχανισμοί αν θέλετε, που μας ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ να εξαρτώμεθα (συμμετοχικά) από τον συμπολίτη μας και εκείνος από εμάς, τότε λειτουργεί αυτό που λέμε ομαδικό πνεύμα, δηλ. το "team-spirit" που λέμε και "εμείς" εδώ οι (χαζο)αμερικανοί. Για όσους έχουν παίξει λίγο ποδόσφαιρο (εννοώ οργανωμένα σε ομάδα) όλοι γνωρίζουν ότι τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση όλοι πρέπει να υποστηρίζουν τον διπλάνό τους συμπαίκτη και η κάθε γραμμή (άμυνα-κέντρο-επίθεση) την παράπλευρή της. Όταν κάποιος/μία γραμμή υστερεί (δεν συμμετέχει ενεργά) πέφτει περισσότερο βάρος στους υπόλοιπους. Σύνηθες δε αποτέλεσμα είναι αυτό της ήττας.

...

Ζητώ συγγνώμη αν εξακολουθώ να συνεισφέρω στην συζήτηση με πολύ απολουστευτικό τρόπο, πώς θα μπορούσα άλλωστε να "τα βάλω" με τον Φειδία που μάλιστα μου έχει βάλει και τα γυαλιά διαβάζοντάς τον σε πολυτονικό.

Εύγε φίλε και συναγωνιστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου